Cât e șpaga pentru proiectele europene

Vin în întâmpinarea celor care-și doresc și ei un proiect cu fonduri UE cu această informație esențială. Pe scurt, șpaga e minim 10% din valoarea proiectului.

Pe lung, povestea stă așa:

Un cetățean oarecare, din întâmplare unul pe care-l admir și îl respect în primul rând pentru moralitate (lucru rar pe la noi se pare că) a încercat sa facă un proiect, mai exact o făbricuță, într-un orășel cu șomajul 500% (nici în cele mai apropiate 4 orașele nu e nimic de muncă).

A făcut proiectul perfect, fondurile există, totul OK si mai ales în condițiile in care omul știe ca n-o să se imbogățească am crezut ca totul va merge ca uns.

Dar a aparut o problemă – ȘPAGA. i-au cerut 10% din valoare, adica in jur de 15.000 de euro. Pe care, firește, a refuzat să-i dea. N-am cerut detalii, ci am întrebat, ca orice alt cetațean, de ce nu a organizat un flagrant, de ce nu a făcut plângere etc. Raspunsul l-am simțit mai mult decat sa-l aud în cuvinte. Nu știu exact ce a spus, dar am simțit cea mai mare scârba, cel mai mare dispreț și o lipsă totala de interes. Exact ca a celui înșelat in dragoste, care dupa o vreme a uitat-o/l-a uitat complet și i se rupe daca fosta/fostul mai traiește sau a murit calcat/ă de tren.

Discutând aspectul cu câțiva amici, am rămas surprins sa aflu ca nici n-a fost nevoie să termin propoziția, ca toți (fără excepție) au zis de șpagă înaintea mea. Am mai aflat ca 10% e super bine, că de obicei e mai mult. Uneori “merge” până la 35%. Trebuie să cumpere cineva și căcatul ăsta:

decacat

Acum ce să zic, n-am prieteni de la servicii, sunt oameni obișnuiți. Și mă surprinde faptul că toată lumea știe. Implicit, procurorii de la anticorupție știu. Știu toți de un fapt ce se intâmplă de mulți ani. Or aresta, n-or aresta, cert e ca in 2015, când mersul la pușcărie al demnitarilor e la ordinea zilei, mai există înca jeguri care cer șpagă pentru un proiect cu adevărat util, făcut de un om fără nicio intenție de a fura.

Da, povestea nu are o finalitate. Practic nu s-a întâmplat nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *